top of page

Jak to všechno začalo

Aktualizováno: 3. 11. 2021



Měsíc květen je pro naši značku symbolický. Poprvé se značka Silky Gang oficiálně představila světu s svými prvními pěti šátkovými vzory.

Ale začátky toho, kdy se zrodil celý koncept, se datují už dva roky před tím. Budování kousek po kousku, s důrazem na tři základní pilíře, na kterých jsme chtěli od začátku stavět.

Česká značka s českými autory, výroba v České republice a v Evropě, maximální důraz na nejvyšší kvalitu materiálů a provedení. Limitované číslované šátkové kolekce.

Pojem "limitované kolekce" v podání naší značky Silky gang znamená důraz na to, že tvoříme autorské vzory, které tak, jako třeba grafické listy mají pouze omezený počet výtisků. Proto naše šátky ze 100% hedvábného Twillu mají číslované certifikáty. Až bude doprodán určený počet tzn. 100 kusů velikosti 90x90 cm a 200 kusů velikosti 45x45 cm u daného vzoru, bude tisk tohoto vzoru na hedvábí ukončen. Majitelé našich hedvábných šátků si tak budou jisti, že jsou unikátními vlastníky našich autorských návrhů tvořených exkluzivně pro naši značku.


Návrh ilustrace pro vzor Sedmero krkavců 1 - autorka Kateřina Čupová

Na začátku každého příběhu je vždy kus štěstí, náhody a také nějaká ta dobrá víla.

Ten kus štěstí byl rozhodně v tom, že jsme navázali spolupráci s renomovanou tiskárnou na hedvábí v severní Anglii. Nejen, že byli ochotni spolupracovat i na našich malých šátkových kolekcích, ale také byli mistři ohledně tisku na hedvábný twill. Až později, když jsme pronikli více do tajů a záludností celého tiskařského procesu, jsme zjistili, že jsme si pro start naší značky nemohli vybrat lépe. Když jsme posléze, kvůli Brexitu, hledali nové dodavatele v severní Itálii, která je proslulá tiskem na hedvábí, až na třetí pokus jsme našli takového, který splňoval naše vysoké nároky, na které jsme byli zvyklí od anglických tiskařských mistrů.

Šťastnou náhodou bylo setkání se sestrami Čupovými, na které jsem dostala doporučení od jedné mojí známé ilustrátorky. Kateřina i Zuzana vstoupily do projektu, který měl už sice jasné obrysy v mé hlavě i srdci, ale k tomu, aby se stala značka SG oficiální, vedla ještě dlouhá cesta. I tak obě souhlasili a začali pracovat na stejném zadání - vytvořit šátkovou ilustraci pro pohádku Sedmero krkavců, kterou jsem zvolila jako pilotní motiv. Dostaly k dispozici stejnou barevnou škálu a hrubý koncept, kudy by se měla ilustrace ubírat. Vzniklo několik skic a variant, ze kterých jsme pak společně vybrali ty finální. Na nich pak obě sestry začaly pracovat. Právě to, že dvě autorky zpracovávaly stejné téma, ale přitom každá vlastním rukopisem, předznamenalo i další vývoj naší značky. Představovat postupně různé ilustrátorské styly, a třeba se i vracet k tématům, které máme rádi. Pokaždé se totiž, s novým autorem či autorkou budete na známý příběh dívat úplně jinak.


Návrh ilustrace pro šátek Sedmero krkavců 2 - autorka Zuzana Čupová

Oba finální návrhy Sedmera krkavců mě úplně nadchly. Kateřina Čupová projevila svůj talent pro detail a také svižnou a lehkou linku. Její sestra Zuzana pak ukázala svůj cit pro lidovou stylizaci i perfektní zpracování akvarelové ilustrace. Svůj návrh vytvořila téměř v měřítku 1 ku 1. Ovšem to, jak detailně a precizně jsou obě ilustrace zpracovány, se naplno projevilo, až když přišly první vytištěné šátky z Anglie. Nad tou krásou se mi až zatajil dech. A bylo rozhodnuto. Značka Silky Gang bude. Sestrám jsem zadala ještě dva nové náměty Smolíčka a Dvanáct měsíčků a

k nim do party přibyl také ilustrátor Viktor Svoboda. To, že se dobře osobně zná s oběma sestrami z dob svých studií na zlínské animátorské fakultě, jsem brali jako šťastné znamení. Bylo hotovo pět prvních šátkových vzorů a začala se psát historie naší značky.

O Viktorovi a jeho ilustraci třeba zase někdy příště.


Vaše Martina SG


Prohlédněte si kolekci Sedmero krkavců 1 a Sedmero krkavců 2






116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page