top of page

Vítejte v hedvábném světě Silky Gang

Aktualizováno: 3. 11. 2021



Ahoj, tak to jsem já.

Martina SG, která stojí za celým projektem Silky Gang.

Na začátku každého blogu se patří představit se.


Jsem štastně vdaná máma dvou skvělých synů, spolumajitelka architektonického ateliéru StAr, nadšená milovnice designu, módy, umění a cestování za památkami i architekturou, ale také fanynka dobrého jídla, chození v lese nebo ležení v trávě. Dnes mám ale pocit, že vše to, co jsem v životě dělala a čím jsem byla, se soustředilo do jednoho, jedinného bodu.

Založení značky Silky Gang.

V každém rozhovoru s přáteli, novináři i zákazníky dříve nebo později zazní ono pověstné :

"Proč vlastně Silky gang? Proč šátky? Proč ilustrátoři? A proč pohádky?"

Tak tedy hezky po pořádku.


Proč název Silky gang?

Miluji hedvábí už odmalička. Vždy mě ten materiál fascinoval. Tedy jeho název nesměl v názvu značky chybět. A věřím, že ti, kteří dříve nebo později poznají blíže šátky a další produkty SG, se stanou členy naší "hedvábné tlupy". To nadšení a energie vložené do každé linky nebo stehu na šátcích i rukavičkách, ta kvalita a dokonalost provedení vzorů, se přenese i na jejich nositele.

Proč šátky?

Můj vztah ke geometrii vyplývá už z mé profese. Miluji nejvíce kruh, ale ten se nenosí tak dobře. Čtverec je také krásně symetrický a jeho formát umožňuje dobře pracovat s ilustrací a vzorem. A šátky mají většinou čtvercový tvar. Jsou to univerzální a nadčasové kousky šatníku, které vám vydrží, pokud jsou kvalitní, dlouhá léta a na rozdíl od oblečení nemusíte u nich řešit, když se objeví nějaké to kilo navíc.

Jak je to tedy s tou ilustrací?

Ilustrátoři jsou většinou od klasických malířů a umělců intorverti. Nevím, zda to vyplývá z povahy ilustrace jako takové. Pracují v mnohem menším měřítku, s velkým zaměřením na detail. To mi přišlo jako správná výzva. Začít pracovat s českými ilustrátory na mnohem větším formátu, než na kterém obvykle tvoří. Sice ráda kreslím snad už od doby, kdy jsem prvně chytla tužku do ruky a byly i doby, kdy jsem se ilustraci chtěla věnovat profesionálně, ale týmová spolupráce mi přišla mnohem zajímavější.

I kvůli tomu, že se na šátcích bude objevovat tvorba různých autorů, s různým rukopisem a výtvarným pojetím. Je to mnohem pestřejší portfolio. A teď, po dvou letech fungování značky, se mi toto rozhodnutí potvrzuje jako správné. Silky gang se postupně stává galerií české ilustrace, která dává prostor i těm skrytým talentům na ilustrátorském nebi.

Moje pozice v celém tomto procesu se dá definovat něco jako umělecká ředitelka značky. Vybírám motivy, autory, barevnost, někdy i navrhuji kompozici nebo část vzoru. Vymýšlím koncepty našich kampaní i vzhled webu a sociálních sítí. Ten široký záběr mě baví a dávám do něj vše "know how", které jsem se naučila za svůj život, vše co mě zajímá a naplňuje.

Je to vlastně hodně osobní projekt, který se pro mě stává pomalu, ale jistě mojí hedvábnou barevnou závislostí.

Co na těch pohádkách Martina vidí ?

Když bylo jasné, že se zaměřím na ilustrátory a že to budou šátky, zbyla otázka, co vlastně na ty šátky kreslit?

Jednou z cest byla volná tvorba každého autora. Já jsem ale hledala nějaký koncept, spojující linku, kdy by mi vše logicky do sebe zapadlo. Pak to najednou bylo tak jasné! Ilustrátoři přece většinou pracují s příběhem. Ilustrace je to, co dává každé knížce další rozměr a hloubku. Tak tedy, budou to šátkové příběhy. A proč ne rovnou pohádky? Jsou tak nadčasové, pro malé i pro velké, protože ta moudrost v nich osloví každého. A není nutné být v šátkové ilustraci tak popisný.

Tvoříme tedy s každým autorem šátkové vzory, které mají mnoho vrstech a skrytých významů. A já se chci s vámi v tomto blogu podělit o ten proces, který se za tím skrývá, o to jak vše vzniká, jak tvoříme celou skládanku Silky Gang.

Už se moc těším, až se budu moc s vámi o vše podělit.

Věřte mi, bude to hodně zajímavá cesta, na které vám budu průvodkyní nejen já, ale přizvu i zajímavé osobnosti, které jsou spojeny s tímto barevným příběhem.


S hedvábným pozdravem

Vaše Martina SG




283 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page